Одржано второто издание на "Speech4Teach - инспирација за едукација“!

На 1 ноември 2017, во Младински културен центар - Скопје, го одржавме второто издание на настанот "Speech4Teach - инспирација за едукација“. Настанот е организиран во рамки на Проектот на УСАИД „Со читање до лидерство“ и понуди повеќе интересни содржини:
- изложба на постер презентации и портфолија на наставници кои членуваат во заедници за учење во основните училишта: Блаже Конески - Велес, Блаже Конески - Прилеп, Манчу Матак - Кривогаштани, Прпарими - Чегране, Васил Главинов - Велес, Тошо Велков Пепето - Кавадарци и Григор Прличев - Охрид

23130887 1729836233734543 6130068500079808077 n
- креативни активности за ученици во Детски креативен центар

23132105 1729835827067917 4281546660326026953 n
- Инспиративни говори од областа на образованието и писменоста споделени од страна на избрани говорници:
-Шпетим Љатифи - раководител на Проект на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот, тема: „Граници на инклузивното образование“

23131652 1729671740417659 2436529054754001077 n
-Кирил Барбареев - професор на Факултетот за образовни науки при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип и блогер за образование, тема: „Промена на парадигмата за образование на наставници во Македонија“

23231359 1729669847084515 4498501107701863023 n
-Радмила Рангелов Јусовиќ – извршна директорка на Центарот за образовни иницијативи „Чекор по чекор“ – Босна и Херцеговина (видео обраќање), тема: „Подучување на вредности низ литература“


-Гораст Цветковски - актер при Македонскиот народен театар и родител, тема: „(Не) уморен дигитален родител“

22894261 1729669957084504 1362753573442586015 n
-Ванчо Полазаревски – автор на литература за деца, тема: „Мојата сериозна обврска да мечтаам“, тема: „Мојата сериозна обврска да мечтаам“

23131568 1729670313751135 8863438077409576753 n
-Весела Богдановиќ – одделенски наставник во ОУ „Кочо Рацин“ – с.Ивањевци, Могила, меѓу ТОП 50 иновативни наставници во светски избор Global Teacher Prize, тема: „За професионален совет, прашај го ученикот“ и ученици од ОУ „Кочо Рацин“ – с.Ивањевци, Могила, тема: „Каков наставник би бил јас?“

22894074 1729670860417747 7295446227165663191 n

На официјалното отворање на настанот се обратија и претставникот на УСАИД во Република Македонија, Дејвид Атебери, директорот на Бирото за развој на образованието, Ризван Беља и директорката на Фондацијата „Чекор по чекор“, Сузана Киранџиска.

22894081 1729670807084419 5485498713654297425 n

23132121 1729670063751160 2239384650163089350 n

22894113 1729835077067992 880541383553440279 n

23031246 1729669720417861 7743988469543192007 n

23031578 1729670840417749 8287314535762086539 n

23032367 1729670427084457 5738773938101711193 n

Им благодариме на сите учесници и гости кои придонесоа за незаборавно искуство на "Speech4Teach - инспирација за едукација“!

PARTNERËT

USAID OSI Member of ISSA-logo-final FOSIM
Надеж EU DIC Биро за развој на образованието